EERSTE LEIVERSE BONTE AVOND

Categories :
Tags:

EERSTE LEIVERSE BONTE AVOND

Na vele jaren van louter “kalle” is het er dan eindelijk van gekomen: een eigen, echte Leiverse bonte avond met alleen maar plaatselijke artiesten. In aanwezigheid van Pastoor Nijhof en burgemeester en mevrouw Kessels kon een trotse Sjaak Peulen, voorzitter van het organisatiecomité, voortgekomen uit fanfare Concordia, ruim 250 aanwezigen welkom heten. En dat is heel wat meer dan het aantal bezoekers dat de diverse politieke bijeenkomsten in Leveroy in de afgelopen week bezocht

SUCCES.

We mogen deze eerste bonte avond rustig succesvol noemen en wie weet, is met deze avond een eerste aanzet gegeven om te komen tot een volwaardige carnavalsviering in Leveroy. Het zou natuurlijk te vervoeren in dit artikel alle veertien optredende groepen te gaan bespreken. Er zit veel talent in Leveroy, maar men moet er toch ook nog het een en ander leren. Alle begin is moeilijk, moet U maar denken. Niettemin, een aantal sketches met plaatselijke politiek deden het bijzonder goed. De Mestpaadzengers kwamen met enkele leuke kolderliedjes; zo’n groep kan een hoofdrol gaan spelen bij volgende optredens. Ook het jazzballet mocht gezien worden, al is het me nooit duidelijk, waarom danseressen altijd zo somber moeten kijken, terwijl ik toch meen dat dansen een plezierige aangelegenheid is.

NAOBERPLICHT.

Een aantal leden van de toneelvereniging oogstte veel lof, vooral de zangeres aan het begin van de avond, terwijl Alida van de Moosdijk in diverse rollen zeer goed acteerde. Klapstuk en tevens slotstuk van de avond was het optreden van Hans Peeters en Thieu Kwaspen met hun nummer “Naoberplicht”, waarin de hechte samenwerking tussen Neewieert en Heitse werd besproken. En de boodschap, verpakt in het ondubbelzinnige slotlied was duidelijk: ”Vae zinge Leivere, dao kumptj os nemus aan….”. Grandioos!!!

BLAASKAPEL.

Het succes van deze avond was voor een niet gering deel te danken aan de heropgerichte blaaskapel van fanfare Concordia. Kapelmeester Thieu Klauwers dirigeerde zijn bijna vijfentwintig koppige band alsof hij nooit anders gedaan had. De presentatie was bij Jacq Verlaak in goede handen, terwijl Jo Kwaspen uit Stramproy garant stond voor de belichting en het geluid. Voeg daarbij dan nog het mooie decor en het feit dat Leverona met veel moeite was omgetoverd tot een echt theater (en dat wil wat zeggen, want ook in deze zaal blijft het behelpen bij dergelijke uitvoeringen) en het succes is al voor een groot deel verzekerd.

CONCLUSIE.

Concluderend mogen wij stellen dat deze avonden, die in totaal meer dan 500 bezoekers telden en waaraan meer dan 75 mensen aan meewerkten voor zo’n kleine gemeenschap als Leveroy zonder meer succesvol genoemd mogen worden.

Tijdens de voorstelling heb ik het ”gekal” van vorsten en prinsen, gebruikelijk op bonte avonden elders in de gemeente, helemaal niet gemist. In tegendeel zou ik zelfs durven zeggen. Misschien is dit ook wel de reden dat tijdens de hele voorstelling het woord ”Losböl” slechts eenmaal is gevallen. En wie had het enige tijd terug ook al weer over taalgrenzen tussen Nederweert en Leveroy? Ais Nederweertenaar heb ik er in ieder geval geen moeite mee gehad. Maar zo zie je maar weer, ook in dit opzicht wordt veel te veel gekalt. Ik zeg dan ook maar: laat ze maar kallen.

P.E.