Terugblik: Onze kinderen krijgen geen wereldvreemde opvoeding


HEYTHUYSEN — Landbouwer Mathieu Kessel (56) uit Heythuysen bevroedde in de verste verte niet dat hij landelijke bekendheid zou krijgen toen hij in april 1982 zijn dochters van de St. Barbaraschool te Leveroy haalde. Dat zijn dochters na de gymnastiekles samen met andere meisjes naakt onder de douche moesten, was Kessels een doorn in het oog. Daar kwam nog bij dat het godsdienstonderwijs op deze school in zijn ogen niet volgens de leer van de RK kerk was. Voor de streng katholieke landbouwer reden zijn kroost naar een particuliere RK school in Teteringen te sturen. Hij vroeg aan B en W van Heythuysen ontheffing van de leerplichtwet. Die kreeg hij niet. Zijn handelwijze leverde hem wel een proces verbaal op – in opdracht van het gemeentebestuur van Heythuysen – en dat verbaal was goed voor een 3,5 jaar durende tocht langs alle Nederlandse gerechtelijke instanties. De kantonrechter te Roermond legde Hessels een boete van 500 gulden op en de Roermondse rechtbank maakte daar later de helft voorwaardelijk van. Toen kwam de Hoge Raad in Den Haag aan bod en die vond dat het Hof in Den Bosch zich maar eens over de zaak moest buigen. Het Hof bevond hem schuldig, maar legde hem geen straf op. Mathieu Kessels aan het woord over zijn „lijdensweg” die niet alleen hem, maar ook de Staat der Nederlanden een smak geld gekost heeft

„Het was voor mij een principe kwestie”, legt Mathieu Kessels uit. „En als ik weer voor de keus gesteld werd, deed ik het weer. Al moet ik zeggen dat het geloop van gerecht naar gerecht vreselijk is. Het godsdienstige aspect is voor mij het voornaamste. Het naakt douchen van de meisjes kwam er bij. Ik vind dat je meisjes in de puberteit niet naakt onder de douche moet zetten. Dat is niet goed voor hun schaamtegevoel”.

Offers

Zoon Frank (16) en de dochters Karine (14), Liesbeth (13) en Pauline (10) voelen zich inmiddels erg happy op de RK St. Michaelschool te Teteringen. Ze komen elk weekeinde thuis en door de week blijven ze bij een gastgezin waar ze volgens het echtpaar Kessels uitstekend verzorgd worden. Over de school in Teteringen zijn ze vol lof: „Het is een goede RK school met voortgezet onderwijs waar de leerkrachten pro deo les geven. We zijn er heel tevreden over. Ze hebben daar prachtige leraren die de kinderen ook wat mee geven. Het hele onderwijs In Teteringen wordt gedragen door hun godsdienstige instelling. We moeten weliswaar veel financiële offers brengen voor onze principes, maar dat hebben we er graag voor over”.

Soepeler

Terug naar april 1982. Een proces-verbaal was het laatste dat de familie Kessels verwacht had. Waarom? „Wel”, legt Mathieu Kessel uit, „onze Frank volgde onderwijs aan een school buiten Heythuysen. Op die school maakte men totaal geen moeilijkheden. Daar zeiden ze: het gaat om het geluk van uw kind. En als Frank het in Teteringen naar zijn zin had, was het hun best. Dat Heythuysen ons geen ontheffing van de leerplichtwet wilde geven, heeft me verbaasd. Ik weet van ouders, wier kinderen ook in Teteringen zitten, dat die zaak in andere gemeentes veel soepeler gelopen is. Er is geen gemeente in Nederland die het zó gespeeld heeft als Heythuysen gedaan heeft”.

Lijdensweg

Een periode van 3,5 jaar procederen noemt Kessels
geen kleinigheid. In zijn ogen was het een lijdensweg „Ik was aanvankelijk hee gerust op een goede afloop maar toen ik na de kantonrechter en de rechtbank in Roermond in Den Haag terecht kwam, begon ik me zorgen te maken. De gang van zaken bij het Hof in Den Bosch was echter heel plezierig. Uiteindelijk is gebleken dat ik wettelijk niet strafbaar ben en in Den Bosch hadden ze alle begrip voor mijn principiële opstelling. Dat het zo goed voor me gelopen is, heb ik te danken aan mijn advocaat Van Heyningen uit Den Haag. Die man had ervaring met dit soort zaken. Daarom ben ik op aanraden van de schoolleiding in Teteringen naar hem gegaan”.

Rekening

Wat Kessels nog meer aan zijn raadsman waardeert, is dat hij hem niet voor de kosten wil laten opdraaien. „Ik moet alles zelf betalen, omdat het een principekwestie is. Hij belde mij onlangs en zei: ik heb hier een behoorlijke rekening liggen, maar maak je niet ongerust. Die hoef je niet te betalen. Ik wil me niet verrijken aan een zaak voor of tegen god. Dat vind ik iets bijzonders. Hoewel die man protestant is, begrijpt hij precies wat ik bedoel. Hij heeft ons geweldig geholpen. Dat je zo’n mens tegenkomt is wonderlijk. Ik ben heel blij dat de zaak zo gelopen is”.

Opvoeding

De jarenlange juridische strijd is het echtpaar Kessels niet in de koude kleren gaan zitten. De „schoolstrijd” heeft Mathieu en zijn vrouw nieuwe vrienden en vijanden bezorgd. „Er zijn mensen die zeggen: jullie sluiten de kinderen op. Dat is niet het geval. Ze krijgen geen wereldvreemde opvoeding. Ze mogen van ons overal naar toe en ze gaan regelmatig op reis naar het buitenland. De kinderen voelen zich daar wel bij en daar gaat het per slot van rekening om. Ze merken heus wel dat ze met veel liefde opgevoed worden. Anderen daarentegen geven ons groot gelijk. Die hebben waardering voor onze opstelling. Alles bij elkaar hebben we geen spijt over de gang van zaken. Ik betreur het wel dat het zo heeft moeten lopen. Als tussen gemeente school en ons meer overleg was geweest, waren al die processen niet nodig geweest. ook wij willen liever geen vijanden hebben”.

 

 

 

Tags: