“We gooien er de fanfare tegenaan”

Pastoor Jan Nijhof van de Barbaraparochie in het Middenlimburgse kerkdorp Leveroy krijgt op een gewone zondag 300 mensen in zijn kerk, die 458 zitplaatsen telt. In de nachtmis krijgt hij 650 tot 700 kerkgangers. Om die een plaats te geven, laat hij 150 extra stoelen in de kerk zetten. „Tóch is de nachtmis nog geen topper”, zegt hij. „Een begrafenisdienst voor een bekend figuur of een jongere scoort 750 klanten.”

Hij zal geen kritische opmerkingen maken over die plotselinge drukte. Integendeel”, zegt hij. „Ik zou daardoor de hele Kerstsfeer kunnen bederven voor die goede mensen. Ik heet ze allemaal, allemaal, van harte welkom en zeg: blij dat u er allemaal bent”.

Romantisch

En wat vindt hij van een volle bak met Kerstmis? „Heerlijk, heerlijk! Eindelijk weer de hele meute van toch-wel-goedwillenden bij mekaar. Allemaal zingen dat de stukken er af vliegen”. Ook Onwennige parochianen heeft pastoor Nijhof niet. „Slierten van herinneringen zijn altijd wel blijven hangen. Zelfs bij de collecte weten ze de gulden te vinden”. Volgens hem willen de mensen met de Kerst een kerk met sfeer en een boodschap van deze tijd. „Ze willen geraakt worden door dat niet uit te spreken en een ietwat romantisch gebeuren rond een kind dat liefde en vrede uitstraalt, juist datgene waar al die mensen naar hunkeren!”.

Doet hij daar wat mee? Zeker. „Dit jaar gooien we de hele fanfare Concordia er tegen aan. En nog wel vóór op het priesterkoor. Twee en zeventig man sterk. Met kerstmuziek van deze tijd.

Innig, warm en harmonieus. En natuurlijk bij de toespraak er op inhaken.

vb: Bijvoorbeeld: God kijkt ons aan in 1985 met de ogen van een bemodderd gezichtje van een kindje uit Columbia en met de holle ogen van een hongerend kindje uit Ethiopië. Vrede en liefde kan er alleen maar op aarde komen als wij, ook wij hier in de kerk, onze kerstgaven neerleggen bij de kribbe, bij de God van 1985”.

Aan werving doet hij met Kerstmis per se niet. Nijhof vindt dat misbruik maken van het moment en lijken op ronselen. Van een verschuiving van mistijden merkt hij niets. „Of ’t moet al zijn dat men graag de nachtmis wat vroeger heeft,

 

Tags: ,