Scoren geeft me een kick


Bron, De limburger: Door Hans Strans

LEVEROY – De laatste jaren scoort Ruud Geels gemiddeld 30 goals per seizoen voor Ajax. Een prestatie die in het profvoetbal nauwelijks geëvenaard word Maar in Leveroy, in de schaduw van de kerk van de H Barbara, troont een 19-jarige jongedame die zelfs Rand Geels overtreft Ria Vestjens, spitsspeelster in de damesvoetbalteam van de SV Leveroy, scoorde vorig seizoen 45 goals en trof in de afgelopen competitie 35 keer het net Niet in het minst dankzij die doelpunten Werd Leveroy dorde in de competitie en bereikte de bekerfinale.

Ria Vestjens, klein, slank met een rossige haardos, studeert aan het CIOS te Sittard en wil daarna naar de Sportacademie in Tilburg. Ze komt uit een sportief nest, want haar broer Laurens voetbalt bij Brevendia en Jac bij Heel. Terwijl andere meisjes van haar leeftijd nog met poppen speelden, voetbalde Ria met haar broers op het erf van vaders boerderij. Nu zegt ze – erg nerveus en vaak gesouffleerd door broer Jac: ‘Ik heb niet bewust voor de voetbalsport gekozen. Het is gewoon komen aanwaaien. Met de paplepel ingegeven eigenlijk. Ik heb er nooit aan gedacht een andere sport te kiezen. Ik ben gewoon kapot van voetbal, “aldus het frêle meisje, bij wie niets jongensachtigs te bespeuren valt.

Bekerfinale

Via de KPJ en een kortstondige periode bij Heythuysen, belandde Ria bij Leveroy met welke ploeg ze vorig ja ar kampioen werd en promoveerde naar de 1ste klasse. A.s. zondag kan Leveroy in Nieuwstadt een nieuw succes behalen in de bekerfinale tegen RKHBS.

15 Meisjes telt de selectie van trainer Har van Roy. Geen grote groep dus, maar tot nu toe kon Leveroy steeds compleet aantreden. Naast Ria
Vestjens, die voor de doelpunten zorgt, is aanvoerster Wilma Verstappen een erg belangrijke schakel in het team, waarvan diverse speelsters ook nog handballen.

Bewaking

“Hoe ’t komt dat ik zo vaak scoor?”, vraagt Ria Vestjens,” dankzij mijn medespeelsters die me op maat bedienen. Vooral Wilma Verstappen heeft een goede pas in de benen. Want ik moet ’t van mijn snelheid hebben. Jawel, meestal krijg ik aparte bewaking. Daar ben ik onderhand wel aan gewend. Door m’n snelheid en wendbaarheid kunnen ze me toch niet bijhouden. Jazeker, elk doelpunt dat ik maak geeft me een kick. Ook als ik er per seizoen 45 in i schiet. Z’n goal maken dat doet me wat. Vooral wanneer het de winnende treffer is.”

Emancipatie Vindt zij voetbal geen typische sport voor het andere geslacht? “Nee, waarom? Meisjes doen tegenwoordig toch bijna alles wat jongens ook doen? Waarom dan geen voetbal? We zijn toch geëmancipeerd?,” aldus Ria Vestjens, die al 3 seizoenen in het Limburgs elftal speelt en zelfs eenmaal het Oranjeshirt droeg.

“Welke sport je beoefent is niet belangrijk. Het plezier in de sport daar gaat *t om. Jawel, ik heb ook al eens tegen jongens gevoetbald. Maar dat is erg moeilijk. Ze pikken het namelijk niet Wanneer ze door een meisje gepasseerd Worden.” Over emancipatie gesproken… 

Tags: ,