Boats Kepelke moet weg voor weg


HEYTHUYSEN – Het oudste kapelletje van Heythuysen, het zogenaamde „Boatse Kepelke”, zal zijn historische staanplaats moeten prijsgeven. Binnenkort wordt een begin gemaakt met de reconstructie van de . weg Heythuysen-Leveroy en het kapelletje is daarbij een sta-in-de-weg. De eigenaresse is met de gemeente overeengekomen dat het vrij onaanzienlijke, doch historische bouwwerkje zal worden verplaatst naar een ander plekje grond dat in de nabijheid van de weg ligt en haar eigendom is. Het is menig bewoner van de buurtschap Maxet en van Heythuysen een doom in het oog dat dit karakteristieke plekje uit het land-schap wordt weggenomen. De twee majestueuze bomen naast het voetvalletje zullen ook moeten verdwijnen, en daarmee verdwijnt dan tevens een oud en vertrouwd herkenningspunt. „Toch wel jammer dat er zo gemakkelijk wordt omgesprongen met zaken die van culturele waarde zijn”, zo verzucht de Heythuysense Mavo-leraar en amateur-historicus H. Beijnen. Samen met een aantal plaatsgenoten is Reijnen er weinig gelukkig mee dat het „Boatse Kepelke” plaats moet maken voor een tertiaire weg, doch hij vreest dat de klok niet meer terug te draaien zal zijn. Volgens Beijnen, die als welhaast geen ander thuis is in de geschiedenis van zijn woon-
plaats, is het „Boatse Kepelke” ruim tweehonderd jaar oud. Momenteel staat er een Lourdesbeeldje in, doch het gebouwtje moet in vroeger jaren onderdak hebben geboden aan een andere heilige.

Tags: ,