Afscheid Burgemeester Spiertz

(Van onze verslaggever) NEDERWEERT – Burgemeester Paul Spiertz van Nederweert staat voor zijn pensioen. Volgende week vrijdag neemt hij afscheid en dan is een einde gekomen aan een burgemeesters-carrière van ruim 35 jaren. In 1941 werd hij benoemd in Thora. Een dikke 14 jaar stond hij op de bres voor het behoud van de historische sfeer van het witte stadje. Daarna, per 16 oktober 1955, kwam Spiertz naar Nederweert.

Van Paul Spiertz mag in de eerste plaats worden gezegd dat hij een zeer kundig burgemeester is geweest. Eén man, die het bestuursWerk in de toppen van zijn vingers heeft, ook precies weet waar de schoen wringt en zijn uitgestrekte gemeente op zijn duimpje kent. Onder zijn aandrang groeiden de voorzieningen in ruime mate in de gemeente Nederweert. Toen de geldmiddelen wat forser werden schakelde hij tijdig over naar de bouw van gemeenschapshuizen, zwembad en sporthal. Hij zelf is blij zo lang in Nederweert te hebben mogen werken en dat er goede verhoudingen zijn geweest.

❖ Burgemeester Paul Spiertz:… .stijlvol
Humor

De mensen van Nederweert hebben Spiertz ervaren als een echte stijlburgemeester, wat plechtstatig in zijn taal, maar dan ineens met een bruisende dosis humor. De nu scheidende burgemeester, die moeilijk uit de plooi lijkt te krijgen, wilde zelf nooit op de voorgrond treden. En aan publiciteit over hemzelf heeft hij een broertje-dood. Derhalve wilde hij ook geen slotinterview met de krant. Wat Spiertz nog te zeggen heeft, zal hij vermoedelijk willen spuien op de afscheids-raadsvergadering.

Strafwerk

In de streekraad van het gewest Weert heeft hij de laatste jaren een aparte plaats ingenomen. Hij was de enige burgemeester, die niet achter de bestuurstafel zat. Als streek-raadslid kon hij kennelijk beter functioneren. Gewest-voorzitter Breekpot tijdens het afscheid van Spiertz in de
streekraad: „Je kon met hem de kelder ingaan en een stuk strafwerk mee naar huis krijgen”. Repliek Spiertz ter verontschuldiging: „Men zegt wel eens dat ik kort en zakelijk aangebonden ben, maar ik wil zeggen dat mijn bedoelingen altijd goed zijn geweest”.

Burgemeester Spiertz

(geboren in Ubach over Worms en vroeger ambtenaar geweest in de raadhuizen van Amstenrade, Hoensbroek, Brunssum en Nootdorp) zou het liefst met de stille tróm zijn vertrokken. Maar de gemeenschap Nederweert hééft anders beslist.

Er is zelfs een uitvoerig programma uit de bus gekomen.

Dat luidt als volgt: vrijdag 25 februari: 14 uur eucharistieviering in de Lambertuskerk met medewerking van de kerkkoren van Nederweert en Budschop en de zangvereni-
ging Bel Canto. Om 15.15 uur buitengewone openbare raadsvergadering in de sporthal en om 16.15 uur receptie voor genodigden en voor personen en verenigin-gen/instellingen van buiten de gemeente. Van 19 tot 21 uur receptie in de sporthal voor de inwoners van Nederweert en Budschop. Het eerste half uur is vooral bestemd voor de verenigingen.

Op die avond wordt ook het afscheidsgeschenk aangeboden..

Zaterdag 26 februari: 19-21 uur: afscheidsreceptie in gemeenschapshuis . Eind; zondag 27 februari: 15-17 uur: receptie in gemeenschapshuis in Leveroy; maandag 28 februari: 19-21 uur: receptie in gemeenschapshuis in Ospel. Op al die bijeenkomsten zullen er ook optredens zijn van plaatselijke verenigingen. Dinsdag 1 maart: ex-burgemeester Spiertz mag na al die vermoeiende I dagen extra lang uitslapen..

PN: Uit: de Limburger van 17.2.1977; Spiertz, ook 22 jaar burgemeester van een groot gedeelte van Leveroy !