Dood in de USA

Dood in de USA

In de kranten heb ik gelezen dat father Cornelius Leunissen (72) in Amerika is gestorven. Hier is hij enkele tientallen jaren pastoor geweest o.a. in Odin, een hele kleine parochie in de staat Kansas. Father Leunissen die geboortig was van Geleen hing met zijn hele hart aan Amerika. Ik heb hem verschillende keren ontmoet en dan vertelde hij de prachtigste verhalen over zijn parochie en de Knights of Columbus waar hij chaplain van was. In Odin had hij een reputatie opgebouwd als trouwpastoor. Van heinde en verre kwamen de paartjes naar zijn houten kerkje, een soort Amerikaanse Asselt, maar de witz zat hier meer in de pastoor, want father Leunissen zag er uit als de mens geworden goedheid en hij was onvoorstelbaar fotogeniek. Na de dienst poseerde hij dan voor de kerk met het paartje. Hij voerde altijd tientallen van zulke foto’s met zich mee. Een jaar of 20 geleden had hij zijn grafsteen al laten maken, hij voelde zich zo een met zijn Amerikanen dat hij ook te midden van hen begraven wilde worden. Van die grafsteen had hij ook altijd een foto bij zich. Na een zeer bewegelijk leven rust hij nu in Ranston, onder de kerk waar hij zich al zo lang mee verzoend had. Een Gelener in Amerika.

Tags: ,